Szilléry Éva 2024

színházművészet

Bemutatkozás

Végzettségem szerint bölcsész vagyok, munkám szerint kulturális újságíró, kiállítás szervező. 

Szakmai tevékenységem jelentős része, a magyar színházi életre fókuszál, de emellett a kortárs képzőművészettel is aktívan foglalkozom, projekteken keresztül menedzselve a jelenkori alkotókat. 

Több napilap- Magyar Hírlap, Magyar Nemzet és Origo.hu- állandó munkatársaként a színházi élet meghatározó szereplőiről írok bő tizenöt éve. Több mint két éve egy videó beszélgetés sorozatom indult az Origo.hu oldalon, mely szintén a színházi élet képviselőit helyezi központba, de emellett más előadóművészeti ágakat szólít meg. Munkám részeként, a magyar színházi élet folyamatai, a rendszerváltás előtti és utáni időszak átalakulásai kezdtek foglalkoztatni, amelyekkel az egyéni történeteken keresztül találkoztam. Úgy gondolom, hogy ennek a témának a megragadása, kisebb egységre, részterületre szűkítve, komolyabb tanulmányt igényelne. 

A képzőművészetért tett aktív tevékenységem 2020-ban a Covid-járvány idején kezdődött el. Ekkor alapítottam meg a Standby Projektet, amelynek első megjelenése Budapesten volt, ekkor közterületre vittük, a közel negyven alkotó Covid-reflexiójából készített reprodukciós nyomatokat. A projektet beltéri- eredeti művekből épülő - kiállításokkal folytattuk, és a műveket több vidéki városba is eljuttattuk (Székesfehérvárra, Visegrádra). A járvány téma után Sturcz János művészettörténész, kurátorral együtt dolgozva újabb kiállítást szerveztem, már állami és céges támogatás keveredéséből szintén a Kodály köröndről indulva, újabb friss reflexiókkal. Ezt a projekt sorozatot idén, némileg más formában kül- és beltéri megjelenéssel,  Kizökkent-idők munkacímmel szeretném folytatni.

Művészeti írói munkámat tehát nemcsak az elemző, objektív feltáró írások szintjén, de a szervező, projekt teremtő, alkotó minőségemben élem meg. 

Iskolák

Jelenlegi Munkahely

Médiaworks Hungary Zrt.

Hírek, Események