Varga László Edgár

irodalom

Bemutatkozás


Varga László vagyok (az írói nevem Varga László Edgár), Kolozsváron élő költő, író, újságíró. Irodalmi munkásságomat tekintve eddig két verseskötetem jelent meg Cseréptavasz (2014), illetve Bejárónőm: isten (2017) címmel, amelyeket több díjjal is elismertek. Novellákat (amelyeket többek között a Helikon, a Látó vagy a SZIFONline közölt) több mint tíz éve írok, de eddig ezek önálló kötetben nem jelentek meg. Az utóbbi években a próza felé fordult az érdeklődésem, a gyerekkori élményeimet feldolgozó (tárca)novellákat és fikciós novellákat is írtam ebben az időszakban. 
Az MMA ösztöndíjára a Vázlatok a sötétséghez című regénytervemmel jelentkeztem, amely már jó ideje foglalkoztat. A tervezett regény egy süket festőről szól, aki elhatározza, hogy megfesti a tökéletes sötétséget. Nem egy puszta fekete vásznat akar tehát megfesteni, hanem a sötétséget magát, egy olyan festményt akar létrehozni, amelynek mélysége van, valósággal elnyeli a szemlélőjét. Eközben azonban – mivel meglehetősen komoly anyagi gondokkal küszködik – elvállal egy jól jövedelmező munkát egy egyetem számára: egy anatómiai atlaszhoz készít illusztrációkat. Az egyetem el is küldi neki a „modelleket”: formalinos üvegekbe zárt emberi szerveket, amely már önmagában elég baljóssá varázsolja a környezetet. Hamar kiderül azonban, hogy a főhős valamiért természetfeletti képességekkel rendelkezik: a festményein szereplő emberi szervek egy éjszaka folyamán életre kelnek, élő-lüktető szervekként hullanak le a vásznakról. A regény folyamán aztán lassan kiderül, hogy nemcsak az egyetem számára megfestett képekkel történik ez így. A negatív főhős, a Comandante, a környék rettegett katonai vezetője megsejt ebből valamit, és elkezd gyakori látogatásokat tenni hősünknél, rá akarja venni valamire, és gyanítani lehet, hogy az valami szörnyűség.
Regényemben a művészi ábrázolhatóság határait szeretném feltérképezni, ugyanakkor a művészi felelősség kérdését is boncolgatom.

Iskolák

Babeș-Bolyai Tudományegyetem

Jelenlegi Munkahely

Főtér.ro hírportál

Hírek, Események

2023-11-18 00:00:00

Hír

Írók, költők, irodalom iránt rajongók népes tábora köszöntötte a 80 éves Király Lászlót.

2024-03-14 00:00:00

Esemény

Az Erdélyi Magyar Írók Ligájának négy tagja olvasott fel Zilahon.

2023-11-20 09:04:00

Hír

Varga László Edgár volt a kolozsvári Bréda Ferenc Irodalmi Kör meghívottja november 20-ikán.

2023-09-02 08:50:00

Hír

Irodalom és mecenatúra címmel szervezte meg az Erdélyi Magyar Írók Ligája írótáborát Sztánán, a Kék Iringó Kúriában. A 21. alkalom augusztus 31. és szeptember 3. között zajlott, kiemelt témája az irodalom és a mecenatúra kapcsolata volt, amelyet történeti és jelenlegi szempontok is árnyaltak.