Őry Annamária Magdolnalna

képzőművészet

Bemutatkozás

Őry Annamária festőművész vagyok. 2006- ban diplomáztam a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán. Olajfestményeket, pasztell- tus- és akvarellképeket egyaránt készítek. Alapvetően az egyes technikákban rejlő lehetőségek foglalkoztatnak, ezeket vizsgálom, miközben egy-egy témakört, illetve festészeti műfajt járok körül. A technika többnyire összekapcsolódik egy adekvát tematikai, gondolati szállal. Így a festészeti problematika tanulmányozása, kifejtése közben egy-egy témát is feldolgozó festménysorozatok születnek. Munkám során inspirációt merítek a természetből,a Nyugati és Távol Keleti  festészeti és kulturális hagyományokból is. A Távol Keleti kultúrával és gondolkodással való kapcsolatom először a tus festményekben jelent meg.( Hoa Quinh virág 2007, Rózsakert 2013.) 2016 óta rendszeresen alkotok, és kiállítok Magyarország mellett Vietnamban is. Festményeim sokszor köthetőek konkrét kultúrtörténeti előzményekhez.(Középkori ikonok,és vanitas csendéletek-Hal sorozat 2006. Ókori kert ábrázolások- Fák 2015-2020) Fontosabb díjaim, közé tartozik 2009-ben a Római Magyar Akadémia ösztöndíja, és 2019 ben a Munkácsy Mihály díj. Rendszeresen kiállítok csoportos és egyéni kiállításokon, Itthon és külföldön.Pályázatom fő témája az Idő-Emlékezet. Az egyetemes és egyéni emlékezettel, az idő relatív természetével és az emberi gondolkodás-hagyomány rétegződéseivel szeretnék foglalkozni. Az ösztöndíjas időszak alatt három fő motívum köré rendeztem a megvalósítandó képsorozatokat. Az egyik az "Égigérők" sorozat, ami a fával mint arhetipikus jelképpel foglalkozik.A második a Folyók-Vizek. A víz kapcsolódik a születéshez, a teremtés történethez az átváltozáshoz-megtisztuláshoz, termékenységhez,  de szimbóluma a folyó a túlvilágba való utazásnak is. Mindenképpen dimenziókat kapcsol össze.A harmadik motívum: Falak. A fal védelmet jelent,de elzártságot is, leolvashatóak róla az idő változásai.

Iskolák

Magyar Képzőművészeti Egyetem

Jelenlegi Munkahely

Képzőművész

Hírek, Események

2024-02-13 10:00:00

Esemény

Tizennyolc művész huszonkét alkotását tekinthetik meg az érdeklődők az Eötvös József Főiskola Kortárs Galériájának legújabb kiállításán, amely az elmúlt nyáron rendezett 14. Caffart Nemzetközi Művésztelep résztvevőinek munkáit mutatja be.

2023-10-25 17:00:00

Esemény

Lengyel- Magyar Képzőművészeti Kiállítás. Kurátor: dr. Bacsek Júlia

2023-10-14 16:00:00

Esemény

Magyar Festészet Napja országos rendezvénysorozat. Élő Magyar Festészet, amely magába foglalja a doyenek, a középkorosztály és a fiatal generáció tárlatát.