Hír

2023-01-03 18:49:00

Bolgár Kultúrotthon

1968 - Ki mit Tud?

1968-ban egy ország ismerte meg a Törekvés Táncegyüttest a "Ki mit tud?" televíziós közvetítésének köszönhetően

„Ki mit tud?” 

1968-ban egy ország ismerte meg a Törekvés Táncegyüttest a "Ki mit tud?" televíziós közvetítésének köszönhetően, amely vetélkedőn Manninger Miklós legényes koreográfiájával I. helyezést értek el, a Jónás Mátyás vendégprímás vezette zenekar közreműködésével.

A Magyar Televízió egyik legnézetteb kulturális tehetségkutató műsoraként lett népszerű a Ki mit tud? c. vetélkedő, melyet Békés József, író, forgatókönyvíró, az MTV szerkesztője és dramaturgja és Karácsondi Miklós, a műsor szerkesztője álmodott a képernyőre.

A műsor ötlete a MOM Művelődési Házból indult, ahol fiatalok vasárnap délutánonként vetélkedtek egymással, lelkes amatőrökként álltak színpadra és verssel, énekkel, tánccal, zenés darabokkal szórakoztatták egymást. A műsorötlet bekerült a Televízió Ifjúsági Osztályára, azonban évekig egy asztalfiókban pihent a tervezet. Úgy gondolták, hogy nem feltétlenül működhet a képernyőn, ha amatőröket engednek adásba.

Végül 1962-ben szerencsére mégis elindították a tehetségkutató versenyt, mely 10 évadot élt meg 1962 és 1996 között. A lelkes versenyzők ének, zene, tánc, vers, paródia, és egyéb kategóriákban indulhattak a megmérettetésen.

A műsor célját a KISZ Központi Bizottság agitációs és propaganda osztálya és a Magyar Televízió Ifjúsági osztálya az alábbiakban határozata meg:

„A műsor megrendezésével azt szeretnénk elérni, hogy az ifjúság széles rétegeinek figyelmét ráirányítsuk a Helsinkiben rendezendő Világifjúsági Tatalálkozóra. A VIT-re készülődés jegyében olyan keresztmetszetet mutatni a magyar ifjúságról, amely a fiatalok ízlését, tehetségét, sokoldalúságát, de mindenekelőtt értékes emberi tulajdonságait tükrözi. Ennek jegyében módot akarunk nyújtani a 14-26 éves fiataloknak, hogy havonta egy-egy műsor keretében bemutassák: ki mit tud. Az előzetes válogatások során igyekeztünk olyan fiatalokat találni, akik fokozott érdeklődésükkel és igényességükkel az átlag fölé emelkednek, de egy pillanatig sem akar­nak kirívóakká válni. [...] A műsorszámokkal szeretnénk felkelteni a fiatalokban a művészetek iránti fokozott érdeklődést. Célunk továbbá, hogy a Ki mit tud-dal is közelebb hozzuk a KISZ-hez a fiatalok széles rétegeit, akik valamilyen művészeti ágban aktívan működnek, de a KISZ-szel eddig nem találtak kapcsolatot.”

A jelentkező amatőr művészek olyan neves zsűritagok előtt mérhették össze tudásukat – a teljesség igénye nélkül – mint pl.: Rábai Miklós koreográfus, Major Tamás színművész, Szinetár Miklós filmrendező, Vásárhelyi László koreográfus, Petrovics Emil zeneszerző.

1968-ban a negyedik Ki Mit Tud?-ot a budapesti Bolgár Kultúrotthonban rendezték meg 1968. április 25. és június 29. között.

Az ekkor 7 éve működő Törekvés Táncegyüttes meglátta a lehetőséget a vetélkedőben, így beneveztek a területi elődöntő versenyre, melyet az Ikarus Karosszéria- és Járműgyár telephelyén rendeztek meg 1968. március 27-én.

Manninger Miklós, a tánckar művészeti vezetője ekkor még - 1968 augusztus 01-ig - főállású hivatásos táncos volt a Magyar Néphadsereg Művészegyüttesében (Honvéd Együttes), és e mellett irányította a Törekvés Táncegyüttest. A Ki Mit Tud? vetélkedőre való felkészülés alatt is éppen három hónapos turnén vett részt Franciaországban a Honvéd tánckarral. Egy ebből az időszakból előkerült, Lyonból küldött, kézzel írt levelében is bíztatja a tánccsoportot a versenyre való felkészülési időszak alatt.

Az együttes Manninger Miklós Vasvári verbunkos c. koreográfiájával jutott be a területi előválogatóról a budapesti elődöntőbe.

Az ezt követő budapesti elődöntőn - mely már a televíziós szereplési lehetőséget is magával hozta - Manninger György Udvarhelyi táncok koreográfiáját adta elő a tánccsoport 1968. április 25-én.

A Magyar Vasutas c. újság 1968. május 15-i számában így számol be az eseményekről a „Közönségsiker után, újabb vizsga előtt” c. cikkében:

„Feszült érdeklődéssel vártuk az idei „Ki mit tud?” kezdetét. Szinte már megszoktuk, hogy a Kommunista Ifjúsági Szövetség és Magyar Televízió vezetősége közös produkciójában a fiatal tehetségek művészi sikert aratnak. Különösen örültünk annak, hogy a Törekvés Művelődési Ház táncosai sikerrel vették az első akadályt. Szívből gratulálunk a továbbjutáshoz a tánckar, a zenekar kollektívájának és az együttes művészeti vezetőjének. Várjuk a folytatást!”

A középdöntőn, 1968. június 16-án Manninger György Alföldi képek című koreográfiájával indultak, azonban a vetélkedő ezen pontján a pécsi Mecsek Táncegyüttes javára döntött a zsűri és kiestek a versenyből.

Azonban az együttes olyan sikert aratott a televíziós adást nézők körében, hogy az együttes több, mint 40.000 db levélszavazatnak köszönhetően visszakerült a tehetségkutató versenybe és részt vehettek a döntő megmérettetésen.

A verseny ilyetén alakulása még számukra is meglepetés volt, így csak néhány napjuk maradt, hogy a döntőre valami különlegessel rukkoljanak elő. Végül Manninger Miklós akkoriban megalkotott Legényes c. koreográfiáját adták elő. A zsűri tagjai azonos pontszámokkal jutalmazták a Törekvés és a Mecsek Táncegyüttest is, de végül Petrovics Emil zeneszerző zsűritag pontjai döntötték el, mely tánccsoport érdemli meg az I. helyezést. Így ez a koreográfia hozta meg a győzelmet a Törekvés Táncegyüttes számára.

Manninger Miklós később így emlékezett vissza a döntőre való felkészülésükről:

„A döntőt megelőző másfél hónapban a hét minden napjára jutott próba. Sokszor még este 11-kor is, fáradtan és csapzottan ugyan, de táncoltak a fiúk. S ami talán a legnehezebb feladatot jelentette, az az volt, hogy a döntőben látott táncot, a „Legényest” teljesen átdolgoztuk. Az alap ugyan megvolt, de végső soron két nap alatt tanulták meg a fiúk. Most utólag, ahogy így visszagondolok, azt kell mondanom, bravúros teljesítmény volt.” (forrás: Magyar Vasutas, 1968.07.17-i lapszám)

Az együttes egy 21 napos Szovjetunióbeli utazást kapott ajándékba, mely során Moszkvába, Jerevánba, Szocsiba és Kijevbe látogattak el.

A Nyereményút programja:

1.nap – Utazás repülővel Moszkvába, elhelyezkedés a szállodában.

1-4. nap – Tartózkodás Moszkvában. Autóbuszos városnézés, ismerkedés a főváros nevezetességeivel. Látogatás a Lomonoszov Egyetemen, a Lenin Múzeumban, a Lenin Mauzóleumban, a Tretyakov Képtárban. Séta a Kremlben, székesegyházak megtekintése. Látogatás a Mezőgazdasági kiállításon. Szabad program.

4. nap – Utazás repülővel Jerevánba.

4-8. nap – Autóbuszos városnézés Jerevánban, a Matenadarani Levéltár látogatása, kirándulás a Garira, Gegárdra és Ecsimiadzinra, a Szeván magashegyi tóhoz.

8. nap: - Utazás vonattal Szocsiba.

9-16. nap: - Pihenés, strandolás. Városnézés autóbusszal, Dendraria (Famúzeum) megtekintése. Kirándulás az Aguri vízeséshez, és a Nagy Ahunra, hajókirándulás a tengeren. Filmvetítés, ifjúsági és baráti találkozók.

16. nap: Utazás vonattal Kijevbe.

18-19. nap: Autóbuszos városnézés, a Sevcsenkó, Ukrán Művészeti Múzeum megtekintése. Szabad program. Séta a Krescsatikon, a kijevi korzón.

19-20. nap: Utazás haza, Budapestre.

A Ki Mit Tud? vetélkedőn részt vevő tánckari tagok névsora:

Czeglédi Imre, Csepi Ilona, Doszpod Mária, Erdős Gábor, Galambos Gizella, Hoffman Katalin, Hoffman Péter, Kelner Ferenc, Kiss Gyula, Magas Imre, Sinka Klára, Szabó László, Szabó Mária, Tarr Judit, Várkonyi Károly, Várkonyi Lenke, Világi Ferenc.

A Törekvés Táncegyüttes a Ki Mit Tud? vetélkedőn elért eredményei által vált országosan is ismerté és ívelt pályájuk felfelé hazai és nemzetközi vonatkozásban is. A Vasutas Szakszervezet teljes mellszélességgel ált a továbbiakban az együttes mellé, mely amatőr táncosok önkéntes szerveződésével indult el 1961-ben.

1968-as év nem csak a Ki mit tud? I. helyezését hozta meg az együttes számára, hanem abban az évben nyerték el elsőként a „Kiváló Együttesi” címet is.

Így ír erről a Magyar Vasutas c. újság 1968. december 02-án:

„November 09-én, a Fészek Klubban átadták a Kiváló együttes okleveleket a legjobb műkedvelő művészegyütteseknek, köztük az Északi Járműjavító Ki mit tud győztes Törekvés népi táncegyüttesének is. Az együttes tagjai az ez évi nagyszerű szereplésükkel rászolgáltak a kitüntetésre. November 29-én Szabó Antal főtitkár, a Törekvés Művelődési Ház klubjában rendezett baráti összejövetelen köszöntötte a kitüntetett együttest.”

Az információkért és a képekért köszönet a Várkonyi házaspárnak, a Törekvés Táncegyüttes Manninger Miklós Hagyományőrző Tánccsoportjának és Vizi Tibor művészeti vezetőnek.