Hír

2022-11-24 20:08:00

Tatabánya

2022.09.01 Szirmos-csecses pitykegombok rekonstrukciói

2022. szeptemberében elkezdtem a szirmos-csecses pitykegombok rekonstrukcióit. Projektemet két részre osztottam, ennek az első részét olvashatják a cikkben.

Szirmos-csecses pitykegombok rekonstrukciói 
1. rész.

 
 2022.09.01.-én pályázati terveim szerint anyagbeszerzésbe kezdtem és konzultáltam Barsi Csabával. Sikerült 5 különböző méretű régi pitykegombot szereznem, ezek alapján kezdtem el a készítést. Mivel 7 darabosra terveztem az kollekciót, értelemszerűen a már meglévő két darab pitykegombot is alapul vettem a méretezések és a számolások során. 

 Első lépések: 
Első teendőim között szerepelt a régi gombok paramétereinek feljegyzése. Ezek után arányosan kiszámoltam, hogy mi szükséges ahoz, hogy harmonikus és egységes összképet kapjak a végén. Alapvetően a gömb íveiből állnak össze ezek a típusú pitykék, ezért az anyag előkészítésének, vastagságának és terülésének fontos szerepe van. 

 Kezdődhet a modellezés:
Miután a számolások megvoltak, elkezdtem a gombtesthez szükséges anyag nyújtását (hengerek segítségével) és a formák fölrajzolását a lemezek felületére. Ezt követően kivágtam a különböző átmérőjű köröket, amikből domború félgömböket ütöttem föl ankni és pumzni (felütő szerszámok) segítségével. A félgömbök élszalagjait síkra reszeltem, hogy össze tudjam őket illeszteni őket. Ezzel a művelettel a gombtest alapjai elkészültek. 
 A szirmos gombok lelke véleményem szerint a szirmokban rejlik, ezért erre a területre különös hangsúlyt fektettem. Mivel a régi szirmos gombok préselve voltak, ezért nehéz olyan látványt előidézni kézzel, domborítással és marással, ami hasonlít az eredetire. A szirmokat kicsit vastagabb lemezből készítettem el, hiszen marás közben jelentős anyagmennyiség az, amit el kell távolítani. Első lépésben felosztottam a szirmokat, majd kivágtam az alapformát. Ezt követően kidomborítottam a lemezt, éppen csak annyira, hogy illesztkedni tudjon a gombtest ívére. A domborítás után fűrésszel vágtam be a szirmok közötti elhatároló részeket.
 A legizgalmasabb része ezután következett a munkának, hiszen mikroszkóp alatt lehet a legaprólékosabban dolgozni. 0,1 milimétertől, 3 miliméter ármérőig használtam karbidos gömbmarókat. Így kialakítottam a szirmok belső kontúrjait, majd ezeket lekerekítettem gumikövekkel. A csatolt képeimen látható a legkisebb maró is, amivel dolgoztam. 
 A következő lépés a "csecs" elkészítése volt, ezeket az elemeket ugyanazokkal a domborító módszerekkel készítettem el, mint a gombtesteket. A legkisebb pityke csecsénél sajnos nem tudtam domborítani, mivel már nem volt akkora méretű formavas. Domborítás helyett golyót olvasztottam és az egyenetlenségeket eldolgoztam rajta, hogy teljes gömb formát adjon vissza.
 Az utolsó elkészítendő elemek a pitykegombok fülei voltak. A füleket nem a régi mintadarabok alapján készítettem el, hanem inkább a funkcionális szempontokat helyeztem előtérbe. Hosszas tapasztalatok után az a konklúzió ért le bennem és a megrendelőimben, hogy a fül az egyik legsarkallatosabb pont egy gombon. Ha a régi kialakításokat nézzük, gyakran készültek vastagabb drótokból a fülek. Volt, hogy egészen nagy gombokon is láttam ilyen megoldásokat, viszont ezek a megvalósítási formák nem előnyösek viselés közben. A hosszas tapasztalat az, hogy szélesebb fülekett szükséges alkalmazni, így nagyobb felületen fekszenek fel és tartást adnak a gomboknak. Ha a drótos kialakítást nézzük, azok használat közben "lefittyednek", ez esztétikailag nem a legszebb. Mivel a gomb füle viselés közben a textil alatt helyezkedik el, ezért esztétikailag nem szól bele az összképbe. A füleket lemezcsíkokból készítettem el, arányosan minden gombtesthez. A lemezeket kivágtam, majd kerekre hajlítottam és összeforrasztottam.
 A végső összeforrasztás előtt minden elemet megfúrtam, hogy egy stiftre fel tudjam őket fűzni. Ez egy tengelyt ad, ami segítségemre szokott lenni az összeforrasztás során. Egészen jó, szinte robbantott ábrát lehet ilyenkor látni a végső forrasztási művelet előtt.

 A rekonstrukció minden mozzanatát próbáltam lefotózni, hogy egyértelműek legyenek a készítés folyamatai, ezeket lentebb tekinthetik meg.
 
A 2. részben azokat a munkafolyamatokat fogom bemutatni, amik egészen a befejezett ezüst gombok állapotáig kerülnek kivitelezésre.