Hír

2023-12-17 23:34:00

Budapest

A Fiatalok Feketén Fehéren díj válogatásában szerepelt a Paradigma Ariadné

A fiatalok feketén-fehéren pályázat a 40 év alatti építészek legnagyobb múltra visszatekintő elismerése és bemutatkozási platformja, amelyen az életkori megkötés figyelembevételével részt vehet valamennyi már diplomázott, az épített környezettel foglalkozó szakember.

November 15-én került sor a fiatalok feketén-fehéren pályázat nyilvános zsűrizésére és díjátadójára. Az esemény kezdetén a Csillag KatalinbólGhyczy Dénes EmilbőlKemény ZsófibólKőszeghy FlórábólSzentirmai Tamásból és Veres Bálintból álló zsűri kihangsúlyozta, hogy a mezőny igencsak heterogén, ami a pályaművek elbírálását nem könnyíti meg. Szentirmai Tamás kiemelte, hogy a bírálóbizottság részéről konszenzus volt, hogy a shortlisten legyen megépült épület is, az értékelés során pedig fontos szempont, hogy a végső cél az épített környezet jobbítása. Kőszeghy Flóra elmondta, hogy a változatos pályaművek a fiatal generáció a korábbiaktól eltérő hozzáállását mutatják, a zsűri pedig a kiválasztással egy irányt jelölhet ki a következő generáció számára.

A megannyi minőségi pályázat melett a második prezentációt (Kék szignóMolnár Szabolcs, a Paradigma Ariadné társalapítója tartotta, aki a Dunakeszi tőzeglápos területére tervezett Teknős Tanösvényt mutatta be. A körülbelül 1 kilométer hosszú építészeti beavatkozás célja, hogy megismertesse az embereket a hely különleges ökológiájával, az ott élő állat- és növényvilággal. A tervezés kiindulópontja René Magritte The Blank Signature c. alkotása volt.

A díj nyertese Horváth Bettina és Győrfi Dániel munkája lett. Az este folyamán 4 Borbolya-díjat is kiosztottak, abból a célból, hogy a társadalmi és környezeti igazságosság szempontja is szerephez jusson. A pecséttel a Kék szignótA Népliget értékalapú megújítását, a Legéndi gyerektábort és a Séta az éjjeli nap alatt című munkát ismerték el. A díjakat Krizsán Andárs, a MÉSZ elnöke adta át.