Esemény

2023-11-23 10:00:00

Kolozsvár

„A közös munkából önzetlenül részt vállaló muzsikusok”. Benkő András zeneszerző-portréi

Az előadás a Benkő András 100 Emlékkonferencián az erdélyi zenetörténész kortárs romániai magyar zeneszerzőkről írt portréit ismerteti.

Hosszú pályája során Benkő András egyaránt foglalkozott Erdély zenetörténetének írott forrásaival és kortárs zenei kultúrájával. Munkásságának figyelemreméltó, apró részlete a romániai magyar zeneszerző-portrék sorozata, amely főként a Művelődés folyóiratban látott napvilágot az 1970-es évek elején. A hiánypótló kezdeményezésben Terényi Ede és László Ferenc is részt vállalt, azonban a legtöbb ismertetés Benkő Andráshoz kapcsolódik. Írt Birtalan Józsefről, Haják Károlyról, Járosy Dezsőről, Jodál Gáborról, Kozma Gézáról és Kozma Mátyásról, Márkos Albertről, Tárcza Bertalanról, Terényi Edéről, Oláh Tiborról és Zoltán Aladárról. A Romániai magyar zeneszerzők sorozatban közölt rövid, objektív és mégis emberközeli arcképeket vázlatos műjegyzék felsorolása és egy-egy kotta-publikációja kísérte. Benkő András később is gyakran visszatért szerzőihez. Zoltán Aladár majd Márkos Albert esetében például hosszabb lélegzetű tanulmányok után kismonográfiákká bővítette a kezdeti pároldalas ismertetőket, a munkafolyamattal betekintést engedve a szorgalmas, ügyszerető, elhivatott és az utókor számára is példaértékű zenetörténész műhelyébe.

Benkő András 100 emlékkonferencia a jeles erdélyi zenetörténész születésének századik évfordulója alkalmából gyűjti egybe Benkő András egykori tanítványait, munkatársait és tisztelőit. A konferencia alapgondolata Benkő András kutatási eredményeinek szélesebb körű ismertetése és azok továbbvitele. Előadások hangzanak el az erdélyi magyar zene történetének meghatározó eseményeiről, Bartók Béla remániai hangversenyeinek recepciójáról, a hazai Haydn-kutatásról, valamint az énekkari műveltség és az intézményes zeneoktatás témájában. A hazai tudományosság képviselői mellett a konferencia külföldi meghívott előadói a budapesti Zenetudományi Intézet tudományos munkatársai. A konferenciát az EME Erdélyi Zenetudományi Munkaközössége és a BBTE Református Tanárképző és Zeneművészeti Kara közösen szervezi, a helyszín a Kolozsvári Magyar Opera Bánffy Miklós Operastúdiójának terme.