Hír

2023-10-03 12:47:00

Nemzeti Színház, Budapest

Az Országút Madách-illusztrációinak kiállítása a Nemzeti Színházban

Az Országút Madách-illusztrációinak kiállítása a Nemzeti Színházban

https://orszagut.com/kepzomuveszet/az-orszagut-madach-illusztracioinak-kiallitasa-a-nemzeti-szinhazban-5127

2023. október 3.

Az Országút Madách-illusztrációinak kiállítása a Nemzeti Színházban 

Az ember tragédiája színházi bemutatójának 140. évfordulója alkalmából hat, hazánk képzőművészetének élvonalába tartozó művészt kértek fel, hogy ábrázolják a dráma egy-egy színét.

Baksai József, Csurka Eszter, Milorad Krstić, Mayer Éva, Orosz István és Szurcsik József az Országút folyóirat kezdeményezésére Az ember tragédiájának 15 színét keltette életre – mondta el a tárlat hétfő esti megnyitóján a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára. Szentmártoni János emlékeztetett arra, hogy idén a Himnusz és Petőfi Sándor mellett a magyarság Madách Imre születésének 200. évfordulóját is ünnepli, az Országgyűlés ezért 2023-at Madách-emlékévvé is nyilvánította. 
– Tegnap vette kezdetét a 10. Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM), amely bekapcsolta az egész magyar színjátszást a nemzetközi vérkeringésbe – emlékeztetett Szentmártoni János.

Fotó: Eöri Szabó Zsolt

Rátóti Zoltán, a Nemzeti Színház stratégiai igazgatója kiemelte: a tárlatra olyan tehetséges alkotókat szólítottak meg, akik saját műfajukban el tudták mondani, mit gondolnak ma Madách életművéről. Emellett a színház eszközeivel is igyekeznek „világgá kürtölni” Madách gondolatait – jegyezte meg. A MITEM már nevében is tiszteleg Madách szellemisége előtt, Vidnyánszky Attila kezdeményezésére és rendezésében pedig csaknem 10 nyelven szólalt meg Az ember tragédiája a Hajógyári-szigeten. Mint felidézte, a nagyszabású előadást több mint három hét munkájával hozták létre, de a projektben részt vevő fiatalok már a megelőző félévben is Madách gondolataival foglalkoztak.

Fotó: Eöri Szabó Zsolt

Entz Géza, a Magyar Szemle Alapítvány elnöke, egyben az Országút felelős kiadója, a kiállítás szervezője elmondta, Madách Imre születésének bicentenáriuma és Az ember tragédiája színházi bemutatójának 140. évfordulója alkalmából felkérték hazánk élvonalába tartozó hat képzőművészt, hogy ábrázolják a dráma egy-egy színét. Csurka Eszter a Menny, a Paradicsom és a Paradicsomon kívül elnevezésű színeket illusztrálta, Szurcsik József az Egyiptomi és az Athéni színek illusztrálását vállalta, Milorad Krstić pedig a Római és a Konstantinápolyi színekhez készített illusztrációkat. Orosz István az első Prágai, a Párizsi és a második Prágai színeket választotta, Baksai József munkájaként a Londoni és a Falanszter szín illusztrációi készültek el, míg az Űr, a Jégvilág, és a Paradicsomon kívül színek Mayer Éva illusztrációi révén kerültek az kiállításba. Az alkotók közül a megnyitón jelen volt Baksai József, Csurka Eszter, Mayer Éva, és Szurcsik József (nyitóképünkön), akik közösen koszorúzták meg a színház bejárata melletti Madách Imre-szobrot.

A tárlat a későbbiekben több, a Nemzeti Kastélyprogram keretében az utóbbi években felújított kastélyban is látható lesz.

A kiállítás megtekinthető október 23-ig, a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó ideje alatt az előadások előtt és a szünetekben.

A 15 alkotásból álló sorozatból limitált példányszámú, sorszámozott mappa készült, amely tartalmazza a művészek eredeti kézjegyével ellátott giclée művésznyomatokat. További információért kattintson a linkre: https://magyarszemle.unas.hu/-Rajzoltunk-egy-koltemenyt