Hír

2023-12-13 00:00:00

Veszprém megye

Hal Bor némi birka - megjelent a Bakony és Balaton-felvidék népzenéjét bemutató "lemezünk"

A pendrive formában megjelenő lemezünkön a Dunántúli Bourdon Zenei Tábor oktatóival és meghívott zenésztársakkal énekeltük és muzsikáltuk össze a Bakony és a Balaton-felvidék népdalait, Békefi Antal gyűjtései nyomán.

Már több, mint tíz évvel ezelőtt történt, hogy Legeza Márton barátunk, kiváló tekerős és zenetanár, Tihanyba nősült. Egy kedves ismerős ösztönzésére népzenei tábor szervezésébe fogott, amely nem csak egy hangszer oktatásához kapcsolódott, hanem az ún. bourdon hangszerek: citera, duda, tekerő együtt muzsikálását lett hivatott szolgálni. Emellett pedig a számunkra – sokak számára – elfeledett régió: a történelmi Veszprém vármegye és Zala vármegye

keleti nyúlványának, a Balaton-felvidék népzenei hagyományának örökségébe kívánta bevonni a tanulni vágyókat. Meglepő és fájdalmas felismerésünk volt ugyanis, hogy nem csak a Balaton-felvidékre költözött kedves barátunk, de mi magunk sem ismerünk közel s távolról sem egyetlen nótát az említett vidékről.

A táborok első éveiben feldolgoztuk az elérhető gyűjtéseket: a népzenei adattárak és kiadványok hangzó- és kottamellékleteit, később pedig Szabó Csaba táncos barátunk is kisegített minket az általa rendszerezett anyaggal. A legtöbb gyűjtést Békefi Antalnak köszönhettük, és többektől tudtuk, hogy az ő hagyatékának csak töredéke az, ami nyilvánosan elérhető. Fontos mérföldkövet jelentett a tájegység népzenéjének oktatásában, mikor szövevényes személyes kapcsolatok révén ki- derült számunkra, hogy Békefi Antal özvegye még él – vettük hát a bátorságot, és felkerestük.

 

Elmondtuk neki a terveinket és céljainkat: megtanítani, visszatanítani a Balaton-felvidék és a Bakony régiójának népzenéjét. Cecília néni pár nagy paksamétában és egy külső meghajtón odaadott mindent, amit Békefi Antal a Balaton-felvidéken és Veszprém megyében gyűjtött. Az elmúlt évek tábori anyaga ennek a gyűjteménynek a feldolgozásából került ki, ennek a lemeznek is ez a gyűjtemény képezi az alapját.

A gyűjtött anyag javarészt ének, néhány hangszeres felvétel van mindössze, így a lemezen vállaltan rekonstruált zene hallható. A szomszédos területek dokumentált zenei anyagából igyekeztünk a vokális gyűjtésre alapozva visszaidézni a hajdan lehetett zenei állapotokat. Hangszerelésben is java részt az archaikusabb, a vidékre hajdan jellemzőbb felállásokat kerestük, de nem tudtuk, és nem is akartuk megkerülni a legutolsó időkben divatossá lett vonósbandák hangzását sem.

A lemezen egy szűk válogatás hallható abból a hatalmas gyűjteményből, amit az elmúlt években sikerült elsajátítani, kicsiszolni, visszatanítani. Fáj a szívünk a sok remek nótáért, melyet kihagytunk, hogy egy befogadható méretű lemez kerekedjen ki, ne legyen parttalan. Hátha egyszer folytathatjuk egy újabb albummal!

Nem titkolt célunk és reményünk, hogy a lemez eljut minél több Balaton-felvidéki, Bakonyi település lakójához, iskolákba, nyugdíjas klubokba, néptánccsoportokhoz, dalkörökhöz, akik büszkék lesznek a településükről származó gyönyörű dalokra, és újra éltetni kezdik őket!