Esemény

2023-11-03 22:35:00

Magyar Táncművészeti Egyetem

IX. Nemzetközi Tánctudományi Konferencia

A Magyar Táncművészeti Egyetem Művészetelméleti Tanszéke; Pedagógia és Pszichológia Tanszéke; a Vályi Rózsi Könyvtár és a Tánctudományi Kutatóközpont MŰFAJOK, MÓDSZEREK, MESTEREK A TÁNCMŰVÉSZETBEN címmel rendezi meg a IX. Nemzetközi Tánctudományi Konferenciát.

7. szekció 13.45-től

Tánc és társművészetek II.

M. Nagy Emese tánctörténész, táncelméleti szakíró

Tánc és irodalom a kortárs folklórszínpadon –

Koreográfiai gondolkodásmódok, műfajok, mesterek az ezredforduló néptáncművészetében

Az elmúlt két évtized irodalom és néptánc határterületén született produkcióit vizsgálva célunk a kirajzolódó tendenciák, koreográfiai gondolkodásmódok és alkotói attitűdök, illetve az egyes szerzőknél megjelenő kompozíciós elvek és komponálási módok azonosítása.

A hagyomány „létmódjának” alapvető jellemzője az állandóan jelenlévő intertextuális vagy kontextuális viszony, vagyis az a horizont, amely szabályozza a műalkotás utalásait. A színpadi néptánc műfaji különlegessége az a kettős kötés, melynek során az eredeti táncfolklórhoz, illetve a színpadi hagyományhoz, koreográfus-elődökhöz, mesterekhez fűződő kapcsolatát egyaránt meg kell fogalmaznia az alkotóknak. A néptánckoreográfiák tánctörténeti és táncesztétikai szempontú elemzése során kitapinthatóvá válhat, hogy a mögöttünk hagyott két évtized szerzői milyen alkotói utak folytatói, tovább gondolói, és milyen kérdéseket állítottak műveik fókuszába, illetve tartottak fontosnak a színpad számára.