Balázs Nikolett 2023

képzőművészet

Bemutatkozás

Balázs Nikolett (sz. 1990, Debrecen) 2015-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem Festőművész szakán. 2021-ben a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjra és Esterházy Díjra is jelölték. Nikolett 2016 óta a MŰTŐ kollektíva tagja és nemzetközileg aktív művész. A 2021-es Secondary Archive pályázat nyertese a magyar fiatal művészeti szcéna szekcióból, művei közgyűjteményben és magángyűjteményekben is megtalálhatók.  Legutóbb Berlinben szerepelt Az avantgárd öröksége Magyarországon című kiállításon. 2023-ban Nikolett a Chile Saco Biennálé meghívott kiállítója és a VISEGRAD FUND Residency in New York ösztöndíjasa.

Világunk fokozódó digitalizálódása hatására Balázs Nikolett számára egyre fontosabb téma a dolgok materialitása, saját testiségünk elfogadása. Építészeti és női formaasszociációi személyes mítoszvilágának fontos részei. A munkaanyagok, amelyeket nagy, sokszor a teljes termet kitöltő tárgyaihoz és installációihoz használ, újrahasznosítási folyamatokból származnak. Az anyagokat, amelyekre rálel, érzéki és játékos módon hajtogatja, vágja, varrja, ragasztja, festi és formázza, új jelent keresve az egyszer már levetett dolgoknak. Szocio-kulturális berendezkedésünk vizsgálata, valóság tudatunk újraértelmezése Balázs tevékenységének feladata, mely különös hangsúlyt fektet a peremvidéken élők identitására és a női tapasztalat reprezentálásra. Munkái egészen a gyökerek alá, a mélybe nyúlnak, az emberi entitás ősi eredetét elevenítik fel, beágyazva személyes mitológiánk és korunk történetébe.

Nikolett az MMA ösztöndíjas munkatervében az ipari anyagokban és munkafolyamatokban rejlő érzékiség, játékosság megjelenítésével, szobrászati lehetőségeivel fog alkotásai által folgalkozni. A 2023-2026-os évben nagyobb léptékben fog dolgozni ipari tevékenységből származó anyagokkal, melyek a műtermen kívüli terepmunkát, gyűjtögető munkafolyamatát és csapatban dolgozást erőstik fel. 

Iskolák

Magyar Képzőművészeti Egyetem

Jelenlegi Munkahely

ELMS Informatikai Zrt.

Hírek, Események

2023-12-18 05:53:00

Hír

A Visegrad Fund ösztöndíjasaként két hónapnyi rezidencia program New Yorkban

2023-12-18 03:34:00

Hír

Magyar képzőművész a SACO Biennálén