Hír

2023-09-04 12:21:00

Tatabánya , Budapest

Komáromi csavart-bordázott pitykegomb készítése 2.. rész - Készítés

A Komárom környéki pitykegombok közül egy csavart-bordázott pitykegomb elkészülésének folyamatai láthatók és olvashatók. Az előző írásom első részében a 3D technológiát ismertettem röviden, most a készítésé a főszerep.

A 3D tervezés előtt a munka első fázisa Barsi Csabánál kezdődött. Lényegében fél kiló komáromi pitykét tett elém az asztalra amikor nála jártam. Nem volt egyszerű a választásom, hiszen több típus is megragadta a figyelmem. A döntésem egy csavart-bordázott, vésett pitykegombra  és egy levélmintás féldomború díszgombra esett (ezt a típust a követező bejegyzéseim során mutatom be).
A választás szempontjai a közkedvelt forma és az egyszerűség volt. A csavart-bordázott gomb formája szinte mindenki számára befogadható, így ez a típus nem volt kérdés. A levélmintás gomb több kérdést is fölvetett bennem, ellenben az egyszerűsége miatt nem tudtam más mellett letenni a voksomat.

-Előző cikkemet folytatva-
...Amikor a tervezés elkészül, műanyagból printelhető lesz a forma - ez a gumizási folyamat miatt fontos. A műanyag formáról készül egy vulkanizált gumi minta, amibe később viaszt nyomnak. A viaszt felcsokrozza az öntő, majd a viaszcsokrot begipszelik és ebbe a gipszbe ömlik később a forró fém.
A gumiforma mellett is és a gumiformában is jól látható a printelt műanyag. Ez kifejezetten egy olyan műanyag ami a vulkanizált gumi készülésekor nem deformálja az alapformát (ez főleg a hőhatások miatt fontos, hiszen magasabb hőfokon készül a gumiforma, így a korábbi műanyagok eltörtek és elolvadtak mintázás közben). A kész tárgy print-je készülhet rögtön leönthető műanyagból és viaszból is, így megspórolható a gumizás költsége. Ebben az esetben a késöbbiekben nem sokszorozhatók az elemek és költségesebb az öntés ára is. 
 Az öntést követően az öntőcsonkokat levágtam és eldolgoztam, majd síkoltam az összeillesztésre váró gombtest két felét. Összeforrasztottam az alapformát, majd a forrasztások eldolgozása után kidolgoztam a gombtestet. A gombtestre később ráforrasztottam a csúcsdíszt.
Sajnos a 3D tervezés nem mindig tökéletes, ezért ami esztétikailag látványban nem egyezik az eredeti darabbal, azt kézzel szoktam kijavítani. A bordák közötti terület ilyen volt, ezeket a részeket különböző marókkal és gumikkal forgácsoltam és dolgoztam ki. Ezt követően a bordák közötti területek megvésése végett készítettem egy új véső profilt, ami kifejezetten ebbe a mélyedésbe illik bele. A vésést vésnökgolyóba végeztem, mikroszkóp alatt. Termolock-ot is alkalmaztam, ami egy hőre puhuló, hidegebb környezeti hatásra pedig megszilárduló mechanizmussal működő anyag. Ebbe kényelmesen bele tudtam helyezni a gombot, miközben olyan területeket véstem, amik a vésnökgolyóba nem beilleszthetők. A csúcsdíszt kézi marással korrigáltam, mivel sajnos itt se végzett tökéletes munkát a gép. Ezután pedig antikoltam, majd políroztam a gombot. A pitykegomb ezüstből készült el, amit elvittem az idei Mesterségek Ünnepére. Szerencsére többen is érdeklődtek iránta, így sikeresnek mondható a Csabánál tett választásom.