Esemény

2023-01-20 18:00:00

Ötpacsirta Szalon (1088 Budapest, Ötpacsirta u. 4.)

L'Amour musicien

- Barokk zenei körkép, 1740

A műsorban ismertebb komponisták ritkán hallható művei és kevéssé ismert szerzők darabjai szerepelnek. Izgalmas lesz a koncert során felfedezni, hogyan keveredett a francia, az olasz, a német és az angol zenekultúra a 18. századi Európában.

Műsor:
J. Pinel: Rossignol - ária a Nouveau recueil d'airs sérieux et à boire kötetből (Paris, 1737)
L. Granom: D-dúr szonáta, Op. 1 No. 8 (London, 1745)
J. A. Hasse: Venetian Ballads (London, 1745)
J. C. F. Fischer: C-dúr 'Clio' szvit a Musikalischer Parnassus kötetből (Augsburg 1738)
J. A. Hasse: Venetian Ballads (London, 1745)
Th. L. Bourgeois: L'amour musicien (Paris, Boivin, Le Clerc, Mme Hue, 1744)

Közreműködik:
Bodrogi Éva (szoprán)
Balogh Vera (barokk fuvola)
Csizmadia Angelika (csembaló)

Bodrogi Éva a londoni Guildhall School of Music and Drama egyetemen szerezte meg előadó-művészi mesterdiplomáját Susan McCulloch, Nancy Argenta és Emma Kirkby tanítványaként, majd Miskolcon művésztanári diplomát kapott Schultz Katalintól. A Palladium Chamber Opera Company tagjaként számos barokk és klasszikus operaszerepet énekelt el. Együtt dolgozott többek között William Christie-vel, Christian Cirnynnel, David Roblou-val, Cathrine McIntosh-sal, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, a Concerto Budapesttel, az Erkel Ferenc Kamarazenekarral, a Budapesti Vonósokkal, a Weiner–Szász Kamaraszimfonikusokkal, a Musica Antiqua Austriával, az Ensemble Philipp-pel, a Solamente Naturalival, a Savaria Baroque-kal, az Aurae Musicaléval, a La Tempesta barokk együttessel, a Balti Államok Kortárs Zenekarával vagy a La Nuove Musichével. A Budapesti Fesztiválzenekar barokk együttesének gyakori meghívott szólistája. Több CD-t készített a Hungaroton, a Naxos és a Gryllus kiadók számára. A Müpa, a Zeneakadémia, a BMC vagy a Magyar Zene Háza felkérésére olyan neves művészekkel készít közös produkciókat a klasszikus régi magyar zene és a magyar népzene közös gyökereit kutatva, mint például Szalóki Ági, Herczku Ágnes, Bognár Szilvia népi énekesek, Lukács Miklós, Dresch Mihály, Balogh Kálmán, Szokolay Dongó Balázs népi muzsikusok.

Balogh Vera a hazai régizenei élet meghatározó fuvolása. Repertoárja a barokktól a kora romantikáig terjed. Brüsszelben Barthold Kuijken növendékeként diplomázott 1999-ben, majd 2015-ben doktorált a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, amelynek barokkfuvola-tanára. Rendszeresen tart előadásokat régizenei témákban zeneművészeti egyetemeken, iskolákban és kurzusokon. A Traverata kamaraegyüttes állandó tagja, barokk zenekarokkal és kamaraegyüttesekkel koncertezik, amelyek nevéhez többek közt számos barokk és klasszikus mű újrafelfedezése és újkori bemutatója fűződik.

Csizmadia Angelika zongoratanulmányok után kezdett csembalózni. 1995-ben a brnói Masaryk Egyetemen, 1999-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerzett diplomát. Tudását több mesterkurzuson tökéletesítette (Zuzana Růžičková, Jos van Immerseel, John Toll). A Trio "da Capo" és a Divertimento kamaraegyüttes alapító tagja, a Hortus Musicus 99 csembalistája.