Hír

2023-06-22 11:59:00

Ráday Ház, Budapest

MAGYAR ÖRÖKSÉG DÍJ

Képzőművészeti értékteremtő és értékmegőrző tevékenységéért a Magyar Örökség és Európa Egyesület bíráló bizottsága Magyar Örökség-díjban részesítette az 1974-ben alakult Gyergyószárhegyi Művésztelepet.

Magyar Örökség Díjban részesült a Gyergyószárhegyi Művésztelep

Magyar Örökség díjban részesítette az 1974-ben alakult GyergyószárhegyiMűvésztelepet a Magyar Örökség és Európa Egyesület bíráló bizottsága, annak képzőművészeti értékteremtő és értékmegőrző tevékenységéért. A díjat 2023. június 24-én osztották ki a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében, Budapesten.

Az annak idején Barátság néven alakult művésztelepet az alapítók, Gaál András és Márton Árpád festőművész valamint Zöld Lajos újságíró, „szélesre nyitott ablaknak” szánta, hogy az “váljék az egész romániai kortárs képzőművészet keresztmetszetévé azáltal, hogy minden stílust, irányzatot befogad és tisztel.”… „Szárhegyen mindenki azt fest, rajzol, farag, amit akar. Ami pillanatnyilag nem fog tetszeni a hivatalosságoknak, raktárban fogja várni a jobb időket” – hangzott el Nagy Miklós Kund marosvásárhelyi művészeti író laudációjában a budapesti díjátadó ünnepségen. Induláskor, szakmai szempontból Nagy Imre zsögödi festőművész bátorítása és Márton Áron püspök jóváhagyása létfontosságú volt a művészek számára. Az alkotómunka nyaranta a Lázár grófok részben helyreállított szárhegyi reneszánsz kastélyában és az egykori ferencrendi kolostorban zajlott. A generációk és a különböző nemzetiségű művészek közötti összhang az alkotótevékenység különleges értékét és ösztönző erejét jelentette régen és jelenti ma is az alkotótáborban. A művészek felajánlásából, az évtizedek alatt, jelentős képzőművészeti gyűjtemény jött létre, amely a Lázár kastély állandó kiállítását és időszakos tárlatok anyagát képezte a kastély 2014-es, örökösödési vitából eredő bezárásáig. 1974-2022 között, az azóta megszaporodott alkotótáborokban, összesen 2279 műalkotás született. 

A rendszerváltás után nemzetközi művésztelepként indult újra az alkotótábor. Avezetésben bekövetkezett fiatalítás koncepcióbeli változásokat is hozott. Hangsúlyossá váltak a kortárs, a konceptuális művészeti törekvések, nemzetközi részvétellel különböző projektek és táborok zajlanak Szárhegyen a Kulturális és Művészeti Központ szervezésében. Fontos mérföldkőnek számított az 1998-as Túlsó P Art művésztelep, amely előkészítette a 2003-2013 között szervezett KorkéP művésztelep-sorozatot. Ettől kezdve rendszeres volt a nemzetközi művészek jelenléte Szárhegyen. Ebben az időszakban, 2014-ig, a Lázár kastély nyújtotta előnyöket kihasználva, meghatározóak voltak a természetművészeti alkotások. 2008 óta, a MAMŰ Kulturális Egyesülettel szoros együttműködésben, a kiállítások mellett, két közös tábor is zajlik Szárhegyen. A művészeti törekvéseket a kétezres években a fiatalon elhunyt Siklódi Zsolt képzőművész és Erőss István művészeti tanácsadó terelte új irányba, ezt folytatja jelenleg Ferencz Zoltán művészeti igazgató. Szárhegyen közel tíz éve, a Lázár kastélyból kiszorulva zajlik az alkotómunka, az egykori szellemiséget, az alkotói és műfaji szabadságot, sokszínűséget megőrizve. A központ immár a nemzetközi vérkeringés részévé vált. Ennek megfelelően bővült a kulturális központ hatalmas értéket képező gyűjteménye is: 2014-2022 között 386 alkotással gyarapodott, ezeket a műveket különböző országokból érkező művészek ajánlották fel a Szárhegyi Kulturális és Művészeti Központnak.

https://szekelyhon.ro/aktualis/magyar-orokseg-dijban-reszesult-a-gyergyoszarhegyi-muvesztelep