Horváth Bálint Gábor

művészetelmélet

Bemutatkozás

Fővárosi születésű zeneszerzőként hagyományos zenei képzésben részesültem. A Bartók Konzervatóriumban és a Zeneakadémián kiváló mesterek irányításával sajátíthattam el a szakma mesterfogásait. Későbbi zenei tevékenységeim körét azonban igyekeztem a lehető legszélesebbre vonni. A 18. század közepét megelőző zenetörténeti korok szemléletének jegyében vallom, hogy alkotó-és előadóművészet, elméleti és pedagógiai munka szervesen összetartozik. A komponálás mellett az elmúlt tizenöt évben kutatásokat végeztem (elsősorban a huszadik század erdélyi vonatkozású magyar zenetörténetének terén), tanulmányokat, cikkeket, recenziókat publikáltam. Zeneszerzés és zeneelmélet tanárként részt vettem a hazai középfokú és a határon túli felsőoktatásban, kiadványokat szerkesztettem a nemzetközi hírű budapesti zeneműkiadó számára, előadóművészként (zongoristaként) folyamatosan fölléptem saját műveim előadásakor.

Az erdélyi kolindák zeneszerzői feldolgozásainak vizsgálatába egy gyerekkori érdeklődés nyomán kezdtem. E doktori kutatás céljából évekig éltem Kolozsváron, ahol időközben nagyon közel kerültem az erdélyi magyar zeneszerzés tradícióihoz. Ez a döntő jelentőségű terület elhanyagolt része a magyar zenetörténeti kutatásoknak – pedig szinte közhely, hogy a huszadik század világhírű magyar zeneszerzőinek jelentős része Erdély és a Bánság területéről származik. Kányádi Sándor többször nevezte a magyarországi, dél-alföldi megyéket a magyar irodalom „Ruhr-vidékének”. Erdélyt a magyar zenén belül valamilyen hasonló cím illetné meg. 

A mostani ösztöndíj keretében az erdélyi, vagy Erdélyhez szorosan kötődő magyar zeneszerzés nyolc jeles alakjának kiemelt fontosságú műveit elemezném. Egy olyan tanulmánykötetet szeretnék összeállítani, amely alapos látképet ad erről a témáról. A munka kiegészítéseképpen műhelybeszélgetések, ismeretterjesztő anyagok segítségével szeretném a közösség számára visszaforgatni kutatásom eredményeit.

Iskolák

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Budapest

Jelenlegi Munkahely

Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad, Weiner Leó Katolikus Zeneművészeti Szakgimnázium, Budapest

Hírek, Események

2024-02-24 00:00:00

Esemény

Mintegy ezer ember énekelte Horváth Bálint Távolódóban című, Kovács András Ferenc versére írt művét...

Hír

A Magyar zeneszerzők című sorozatban Berlász Melinda szerkesztői és sorozatszerkesztői kezdeményezés...

2023-12-10 23:17:00

Hír

A Budapest Music Center kiadásában rövidesen megjelenik Horváth Bálint Orbán Györgyről írott kismonográfiája, amely első ízben ad átfogó körképet a zeneszerző gazdag munkásságáról. A kötet a Magyar zeneszerzők című sorozat 43. darabja, a kiadvány és egyben a sorozat szerkesztője dr. Berlász Melinda.

2023-11-25 15:57:00

Hír

A CentriFUGA kortárs zenei műhely hangversenyén – amely Jeney Zoltán születésének 80. évfordulója előtt tisztelgett – Horváth Bálint új műve is elhangzott, „meghalok születni” (DEAC No. 8) címmel. A mű meghallgatható az alábbi linken: https://youtu.be/tnSDTbzW9Do?si=i5909UhwSHAYTYF7&t=792

2023-06-11 11:38:00

Hír

A CentriFUGA kortárs zenei műhely hangversenyén – amely a repetitív minimalizmus zenei irányzata előtt tisztelgett – Horváth Bálint Szarvas-idő című új műve is elhangzott. A koncert visszahallgatható az alábbi linken: https://www.youtube.com/watch?v=6HABRPUYzAY

2023-05-13 11:00:00

Esemény

Jovián György „Sic erat in fatis” című tárlatát Horváth Bálint nyitja meg, saját zongoraműveivel

2023-02-25 22:00:00

Hír

A Kórusok Téli Éjszakája Horváth Bálint Arany János szövegére írt, Csillagok a földön... című kórusművével zárult.

2023-01-19 12:04:00

Esemény

A bukaresti Liszt Intézet Borsos Edith énekművész és a marosvásárhelyi Tiberius Quartet koncertjével emlékezik a romániai magyar zeneszerzőre és karmesterre, Bács Lajosra. Az eseményen Horváth Bálint ősbemutatója is elhangzik.

2022-11-18 09:00:00

Hír

Horváth Bálint a kolozsvári szervezésű „Magyar Tudomány Napja Erdélyben” konferenciasorozat megnyitóján saját zongoraművét adja elő, az esemény részeként megvalósuló zenetudományi szekcióban Orbán György vonószenekari műveiről tart felolvasást.

2022-11-12 19:00:00

Esemény

A Budapesti Vonósok változatos koncertműsorán Horváth Bálint Omaggi című vonószenekari művének ősbemutatója is szerepel. A koncertprogram az erdélyi születésű Orbán György alakja köré rendeződik. Orbán életművének kutatása Horváth Bálint ösztöndíjas munkájának kiemelt részét képezi.