Faragó Melinda

építőművészet

Bemutatkozás

Kerekegyházán, a Kiskunságon nőttem fel. A Budapesti Műszaki Egyetem Építész karán végeztem szakirányú tanulmányaimat. Pár év családiházas tervezés után, 2014-ben sikeresen felvételiztem a Kós Károly Egyesülés Mesteriskolájába, a Vándoriskolába, ott 2018-ban végeztem. Azóta szabadúszó vállalkozóként dolgozom önállóan, és közösen más építészekkel. Érdeklődésem a hagyományos népi építészet formai gazdagsága, és a természetes, helyben található anyagokkal történő „szelíd” építés felé fordult.

Vándoriskolás éveim alatt találkoztam a Kis- és Nagy Homoród-mentével, építészeti karaktere, súlyos szikár kő tömegei, gazdag díszítő formakincse rögtön megfogott. Akkori csíki mesteremmel, Bogos Ernővel volt több közös tervezési munkánk itt,most ismét egy oklándi családi házat tervezhetek.

Homoród mente Erdély Udvarhelyszéki régiójában fekszik. Építészetileg ízig-vérig székely terület, mely a déli szomszédságából a szász kőépítészetet befogadta és sajátos ízt kölcsönzött neki.

A Művészeti Ösztöndíjam keretén belül egy átfogó Homoród-menti falu- és városképi tervdokumentációt hozok létre, mely a meglévő hagyományos építészeti örökségből merítve a már meglévő értékeket beemelve, a sérült utcaképekre és építészeti állományra átalakítási javaslatot ad és új épületek építésére vonatkozóan homoród-menti karakterű típusterveket és konkrét terveket tartalmaz:

  • Utcaképi helyreállítások köztérről látható felületeket érintve,
  • Köztéri kisépítmények tervezése,
  • korszerű, hagyományos formai kinccsel rendelkező lakóépületek típustervei lletve egy-egy középület, faluközpont, tömb nagyobb léptékű vázlatterve
  • konkrét épületek homlokzati átépítésére javaslat.

A pályázat végére születik egy „színes-szagos” tervdokumentáció, mely az új építkezéseket és beruházásokat építészetileg támogatja. Nem az egyetlen, de egy fajta egységes építészeti jövőképet állítva.

Iskolák

Jelenlegi Munkahely

Hírek, Események

Hír

Főszerepben: a kő. Homoród menti elemzéseim kapcsán most a főhomlokzatok geometriája van terítéken

2023-12-14 23:40:00

Hír

A formálódó utcaképekről

2023-11-19 23:02:00

Esemény

Homoród-menti anyaggyűjtés-fotózás