Békési Ervin 2024

képzőművészet

Bemutatkozás

1986 június 20-án születettem Nagyatádon, ahol a faszobrász alkotótelep közelsége és a kisváros kulturális életében való részvétem alapozták meg a szobrászat iránti elkötelezettségem. Művészeti tanulmányaimat 2006-tól Pécsett a PTE-MK szobrász szakán végeztem. Az egyetemi tanulmányok alatt OMDK 1.díjat , Amadeus Alkotói fődíjat és Essl Art Award jelölést kaptam. 2011-től tanulmányaim után az Amadeus Alkotóház tagjaként Budapestre költöztem. 2015-2018-ig Derkovits ösztöndíjban részesültem.

 Többnyire fával dolgozom és célom a végletekig fejleszteni a technikai képességeim, témám az absztrakt és figurális közti átjárhatóság és a közvetlen környezetünk elemeinek szimbolikája, illetve ezek összefésülése.A természeti motívumok- , a tárgyak és épületek részleteinek használatával, mind az emberiség alkotó, romboló, múló és jelhagyó létének emlékműveit igyekszem létrehozni. Lenyomat és montázs - ez vagyok én, és ezek a szobraim is.

"A több mint tíz éve kiállító, 1986-os születésű Békési fából készült alkotásain mindennapjainkat vizualitásukkal és folyamatos jelenlétükkel meghatározó tárgyak jelennek meg oly módon, hogy az anyag természete, tulajdonságai, sőt a megmunkálás mikéntje sosem maradnak rejtve. Az ismerős formák anyaghasználatuk, kidolgozottságuk és megkomponáltságuk révén kifejezetten artisztikus hatást keltenek; meglepően szépek, valóságosak, ugyanakkor szinte minden alkotásában határozottan érezhető a kritikai távolságtartás és a finom irónia." (Schneller János, Újművészet 2020.május)

Különböző tematikára épülő portfólióim közül az "Animal Phrases" az állatábrázolásokkal - , az "Objects and Still Lifes" a tárgyakkal és szürreális mikrokörnyezetekkel - , a "PastFuture" pedig az épületekkel foglalkozik. Jelenleg készülő anyagom pedig a vizuális zajokra, burjánzásra és a hibrid természetre adott válaszreakció.

Iskolák

Jelenlegi Munkahely

szobrász, Békési Ervin stúdió

Hírek, Események