Hír

2024-01-17 23:34:00

Budapest

Beszámoló az első ütemben elvégzett munkákról

Technikai okokbók kissé megkésve most sikerült az eddig, pontosabban 2023 végéig megvalósult munkaterv-teljesítést feltölteni, részleteket ld. alább.

Beszámoló az első ütemben elvégzett munkákról

Az első ütemben kétféle munkára vállalkoztam, írásbeli vázlat elkészítésére, mely az előszó vázlata és egyben a téma körvonalazása, definiálása, valamint egyes historikus hangszerek felkutatására és műszaki jellegű adatgyűjtésre, mely leginkább a sípmenzúrákra terjed ki.

Adatgyűjtés:

A besztercei orgona vizsgálata, valamint vonatkozó adatainak gyűjtése megtörtént. A dolgozat szempontjából a legfontosabbak három regiszter, azaz a feltehetőleg 1570-körüli „Kobl” (Koppel 8’), „Flet” (Flöte 8’) -feliratozású fém födöttek, valamint a pedál tölcséres „Salicinal”-típusú 8’-as vonósregisztere.

Sorrendben a tervhez képest felcseréltem a segesvári+nagyszebeni maradványok vizsgálatát a táblási orgona közelmúltbeli, Medgyesen történt felállítása kapcsán utóbbi hangszer tanulmányozásával. Megjegyezném, hogy Segesváron és Nagyszebenben mindössze néhány néma principálregiszter maradt a homlokzatban, Segesvárról már vannak menzúraadataim. Nagyszeben vizsgálata az újévben várható.

A táblási hangszer összes regiszterének felvétele megtörtént, kiértékelése majd az összevetésben lesz érdekes.

Ezeken kívül a Brassóban felállított, ismeretlen mester által alkotott XVII. sz.-i kőhalmi orgonáról is történt menzúra adatgyűjtés.

A Hermann Binder magántulajdonát képező báznai kézirattöredék néhány összefüggő oldalát befényképeztem, hogy az átírás első próbáit elkezdhessem, egyelőre még nem készült modern letét, igaz, ez a fázis a terv szerint nem érinti az első ütemet.

Írásbeli munka:

Jelenleg a tervezett dolgozat elejének nyolcoldalas vázlata készült el, mely a történelmi bevezetőn túl a besztercei orgona elemzésével foglalkozik részletesebben. Bár az anyag információban rendkívül gazdag, szeretném átdolgozni, hogy jobban kikristályosodjon az előszó, vagy bevezetés.

Kiértékelés:

A munka haladása bíztató, a tervhez képest csekély mértékű módosulás az ütemet nem zavarja, az adatgyűjtés így is jobban előrehaladt, mint ahogy eredetileg terveztem. Az írásbeli munkával hasonló a helyzet, a megírt orgonatörténeti fejtegetés és a Besztercéhez kapcsolódó elemzés nem erre a fázisra volt eltervezve, a bevezetőn azonban még dolgozni kell. Remélhetőleg év végéig meglesz a véglegesíthető formája.

Homolya Dávid András orgonaművész, nemzetközi orgonaszakértő

Budapest, 2023-12-17