Hír

2023-12-18 00:00:00

Budapest

Elkészült a Turbine AI új irodája

Az iroda tere 1200 négyzetmétert tesz ki, és ezzel az eddigi legnagyobb belsőépítészeti munkája a Paradigma Ariadnénak

Az irodatér felszabadultan él az egybefüggő irodaszint adta szabad téralakítás lehetőségével, hogy inspiráló téri viszonyokat hozzon létre. Az ilyen egybefüggő irodaszintek szinte kínálják magukat, hogy a megszokott négyzetes, cellás kialakítású irodatértől eltérve ne csak szikáran funkcionális, de esztétikai megfontolások szerint jöjjön létre az alaprajz. Ennek köszönhetően egy felszabadultabb, nagy geometriai formákat alkalmazó alaprajzi rendszert jött létre.

A szabad geometrikus alaprajz „hibáit” nem rossz kompromisszumként, hanem kreatív lehetőségként ünnepli a tér. Négy olyan pillér is található a térben, amely a belsőépítészeti elemként vesz részt a tér karakterének meghatározásában. Kettő színes geometrikus fejezeteket kapott, a harmadik egy plüss borítású kuckó része lett, a negyedik pedig nagyméretű világító testként kel életre.

Bár az alaprajzi elrendezés talán szokatlan, de bizonyos értelemben konzervatív, hiszen a mindennapi munkavégzést kell szolgálnia. Helyet kapott három cellásan kialakított igazgatói iroda, egy egybefüggő open office tér, négy tárgyaló, amiből a legnagyobb tovább osztható, és további, a működést biztosító kisebb terek, raktárak.

Mivel a megszokott funkciómix szabad geometriai elrendezésben kapott helyet sokkal több átlátás jött létre benne, illetve a zárt szobák és irodaterek között egy egybefüggő hullámzó tér alakult ki, amiben elfért az auditórium, az étkező, valamint további sarkok és zugok a munkavégzéshez, ha valaki számára a zárt terek éppen nem lennének megfelelőek.

A laborban dolgozó kutatók terei és az irodatérben dolgozó programozók és AI szakemberek terei nagy üvegfelületekkel nyitnak egymásra, valamint az irodatér nagy auditórium lelátója is a laboratórium tereibe néz, amely így hátteréül szolgál minden céges prezentációnak, események, amely arculati értelemben folyamatosan emlékezteti az ott dolgozókat és a látogatókat is, hogy mi a Turbine AI végső célja: gyógyszert találni a rákra.

Nincsen olyan anyag a térben, amely ne lenne ismerős bárkinek. Az viszont már speciális, hogy hol és mekkora léptékben használjuk őket. A nyers rétegelt borovi fenyő lemez, az alumínium trapézlemez, vagy a geometrikus mintájú LVT burkolat alkalmazása egyáltalán nem forradalmi megoldás. A fém trapézlemez vidéki kertek végében található viskók lesajnált anyaga, de egy presztízses irodatérbe helyezve egy húsz méter hosszú egybefüggő falszakaszon megnemesül. A nyomtatott színes mintájú LVT burkolat szintén sajátos karaktert ad az auditórium lelátójának, és ugyanúgy gazdagítja a karaktert a nyers borovi fenyő rétegelt lemez a tárgyalódobozok esetében.

A nagy és egybefüggő alumínium trapézlemez borítású falak derengése a türkiz és korall színek domináns alkalmazásával együtt a Turbine színátmenetekkel kialakított arculatát is erősíti. Ezek a színek mind a közösségi terekben, mind az irodákban, mind pedig az egyes tárgyalókban sajátos hangulatot teremtenek, ahogy a külső tér fényeit a teljes irodatérben tompítva, tükrözik vissza.

A felületek hatását tovább gazdagítják a kialakított egyedi fényforrások. Az előtérben a fémlemez hatását a világító oszlop irizáló szivárvány színe gazdagítja, a központi mag hosszú whiteboardját a falra rögzített 40 méter hosszú programozható led konzol világítja meg, a teljes irodatérben pedig helyet kapott több a Turbine logóját formáló csillár is, amelyek az utcáról is láthatóak és így cégérként is működnek.