Hír

2023-12-12 14:30:00

Hajdúszoboszló, Bocskai Múzeum

Kutatómunka a Bocskai Múzeumban

A Háromföld területére eső közgyűjteményekben végzett kutatásaim első állomása Hajdúszoboszló volt.

Ösztöndíjas programomban vállaltam, hogy előadó-művészeti tevékenységem még színesebbé és hitelesebbé tétele érdekében végzek kutatást a Háromföld területére eső közgyűjteményekben. Ennek első állomása a hajdúszoboszlói Bocskai István Múzeum volt. A készséges muzeológusok segítségével betekintést nyerhettem az intézmény adattárába és könyvtárába, olyan anyagok után kutatva, melyeket hasznosíthatok a későbbiekben.
Az adattári anyagban leginkább a régi népélettel kapcsolatosan lejegyzett anekdoták lehetnek feldolgozásra érdemesek, a könyvtári állományban pedig több olyan kiadványra leltem, melyek eddig ismeretlenek voltak számomra, vagy nem tudtam őket beszerezni (pl. a betyárvilággal kapcsolatban). A múzeum szakemberei felhívták a figyelmemet azoknak a hajdúszoboszlói íróknak (Szép Ernő, Szivós Béla, Fehér Gábor) a műveire is, akik helyi néprajzi vonatkozású elbeszéléseket is publikáltak, vagy éppen az egykori főjegyző, Pénztáros István hajdúszoboszlói boszorkányperekről írott művére.
Ezúton is köszönöm Dr. Bihari-Horváth László múzeumigazgató hozzájárulását a kutatáshoz, valamint Nagy István történész főmuzeológus és Sándor Eszter néprajzos muzeológus segítségét!