Ámmer Gergő

képzőművészet

Bemutatkozás

Munkáim a szobrászat klasszikus formarendjén, nagy hagyományain alapulnak. A mitológiai és a bibliai történetek az origóját képezik munkásságomnak. Az antik jegyekkel történő játék szülte idézetszövet sajátos mitológiát, annak újraértelmezését eredményezi. Globális jelenségek és személyes vonatkozású élmények, művészettörténeti előzmények itatják át az antik toposzokat.

Anyaghasználatomat tekintve szintén a klasszikus szobrászatot törekszem megidézni. Előszeretettel dolgozom márvánnyal, vulkanikus kemény kövekkel, például andezittel, szerpentinnel. A kőszobrászat modellként főként gipszmintákat használ a faragás során. Az elmúlt évek alatt ezek a „minták” egyre szignifikánsabbá váltak a szobrászati praxisomban és önálló szobrokként kezdtem kezelni őket. A gipsszel járó alkotói attitűd a kővel szemben szabadabb, kísérletezőbb, felszabadultabb kompozíciós lehetőségeket rejt magában, így ellensúlyozva a kő által követelt tudatosságot, az anyag struktúrája iránti alázatot.

Iskolák

Jelenlegi Munkahely

Hírek, Események

2024-01-05 12:18:00

Hír

Cséka György — 2023. március 8. Enyhe ragyogás – Ámmer Gergő munkáiról A szinte elenyésző mennyiségű kortárs szobrászati aktus egyik legüdítőbb eseménye a Krisztina körúti Tér-Kép galéria Ámmer Gergő Túl korán, túl későn című kiállítása.

2023-12-21 13:41:00

Hír

A szobor sokkal komplexebb jelenség- Interjú Ámmer Gergővel- Molnár Judit Lilla