Éles-Varga Erika

iparművészet és tervezőművészet

Bemutatkozás

Éles-Varga Erika vagyok, Békésen születtem. Kötődésem és szemléletem, e tájegységhez köthető.


2006-ban végeztem, Porcelántervező művészként, a Moholy- Nagy László Művészeti Egyetemen. 
2015 óta a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. tervezőművésze vagyok, kapcsolatot tartva a világ luxust kereső fórumaival. A manufaktúra művészeként szobrászati, tárgytervezési és kivitelezési feladatokat látok el.


A hároméves ösztöndíjas időszak során, kutatásom célja, a tradicionális kerámia dekorálási technikák- úgymint a masszafestés, pate sur pate, mázalatti és a máz feletti festés, valamint a sgraffito eljárás újraértelmezése, kortárs megjelenítése, gesztikuláris grafika létrehozása, s azok kortárs beépülése a köztudatba.                                                                                
Alkotói szemléletemen keresztül, perszonális kapcsolatok lenyomatait, annak viszonyait, határait és emlékeit vizsgálom. A küszöb, mint liturgikus tér, átbillenési határ, fontos momentum számomra. E határ, mely befogad vagy lezár, előtt és az után, minőségi viszonyai, tereinek vizsgálata, színei, rétegei, meghatározó kérdések munkáimnál. Érzékekkel felfogott idő és tér.
A kerámia lap, vagy kerámiatest mely osztatlanul, anyagában, feszített egységeként is lenyűgöz –határtalan tér számomra. Egy gesztus megjelenése, minőségi tereket hoz létre rajta.  Differenciál és összekapcsol, párbeszédet hoz létre. Ellentétet és kapcsolatokat létesít, arányt és aránytalanságot, közelit és távolt, majd egyfajta szinopszis eredményeként, kép egységeim végül odafelé tartanak, ahonnan  jönnek. Visszavezetnek a különbség nélküliségbe a semmi tisztaságához.

Iskolák

MOME

Jelenlegi Munkahely

Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.

Hírek, Események

2024-02-23 00:00:00

Esemény

A kiállítás és a hozzá kapcsolódó kiadvány elsősorban Attalai konceptuális műveiből mutat be válogatást – azokból a munkákból, amelyek révén a művész rendkívül korán a nemzetközi network-ök részévé vált.

2024-01-28 19:03:00

Esemény

„Az élet innen odáig tart. Közte kicsit túl alacsony vagy túl magas a hőmérséklet, kissé magasabb vagy alacsonyabb légnyomás, és már szó sincs semmiről, meg nincs is, aki szólna. Csak határok között élünk.” (Sławomir Mrożek)

2023-11-17 07:54:00

Hír

A palota pincerendszerében, valamint az ezzel egybenyitott 16. századi ágyúbástyarészben kialakított helyszín a Tegulárium, a veszprémi téglagyűjtemény. A különleges kiállítás a római kortól a 20. század utolsó negyedéig mutatja be a tégla- és cserépgyártás eredményeit.

2023-11-06 18:12:00

Hír

Európa nagymúltú porcelángyárai adnak történelmi randevút egymásnak Herenden, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt, Porcelánművészeti Múzeumban. Igazi kultúrcsemege.